بازگشت
عمل پی آر کی (PRK)
آنچه میخوانید :
عمل پی آر کی، جز اولین عملهای لیزر چشم است که در کنار دوره نقاهت طولانیمدت، مزیتهای بسیار زیادی دارد که باعث در جریان بودن این روش در حال حاضر شده است.
عمل prk، نوعی جراحی عیوب انکساری محسوب میشود که ضعف بینایی اعم از نزدیکبینی، دوربینی و آستیگمات را برطرف میکند. این روش همانند دیگر روشهای جراحی لیزر با تغییر شکل قرنیه همراه است که در ادامه بیشتر درباره آن صحبت میکنیم. اگر دچار ضعف یا مشکلی در بینایی هستید و قصد دارید با جراحیهای لیزر، چشم خود را درمان کنید حتماً با این روش آشنا شوید و درباره آن اطلاعات کامل را به دست آورید تا قدم خود را با آگاهی بیشتری بردارید.
عمل PRK (پی آر کی) چیست؟
اگر دچار بیماریهای عیوب انکساری، مانند: نزدیکبینی، دوربینی یا آستیگماتیسم و حتی تاری در دید هستید میتوانید با عمل پی آر کی آن را درمان کنید. عمل پی آر کی دوره نقاهت طولانیتری دارد، اما درعینحال در برخی شرایط بسیار مناسبتر از روشهای لیزری دیگر است. البته انتخاب نوع عمل درمانی به شرایط بیمار هم بستگی دارد و باتوجهبه شرایط وی مشخص میشود که کدام جراحی بر روی چشم او مؤثرتر خواهد بود.
عمل پی ار کی چشم چگونه انجام میشود؟
نوع انجام عمل جراحی است که سبب تفاوت آنها میشود. درعمل PRK ابتدا دارویی به بیمار داده میشود که بیمار بی حس شده و دردی را احساس نکند. لازم است بدانید که این عمل بهصورت سرپایی و بدون بیهوشی انجام میشود. سپس جراح قطرهای را داخل چشم ریخته و با استفاده از وسیلهای به نام اسکولوم پلک، چشم را باز نگه میدارد. این کار باعث میشود از پلکزدن غیرارادی و یا ارادی جلوگیری شود و جراح بهراحتی بتواند عملیات موردنظر را با سرعت بیشتر انجام دهد.
سپس جراح لیزری با نام اگزایمر را به روی چشم هدایت میکند تا بافت قرنیه را تغییر دهد. اکثر بیماران دردی را احساس نمیکنند و تنها فشاری بر روی چشم را احساس میکنند.
کاندیدهای مناسب عمل پی آر کی چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟
هر عمل باتوجهبه ویژگیها و شرایطی که دارد یک سری کاندیدهای مشخص را برای خود تعیین میکند. در عمل PRK کاندیدهای مناسب شامل موارد زیر میشوند.
- افرادی با قرنیه نازک و بیماران مبتلا به عوارض عمل لیزیک
- افراد مبتلا به نزدیکبینی و دوربین و آستیگماتیسم
- افرادی با چشمهای ریز و فرورفته به دلیل در خطر بودن با بروز عوارض فلپ قرنیه
- افراد فعال در ورزشهای رزمی
- افرادی با آسیبپذیری بیشتر
- درمان مجدد برای بیماران عمل قرنیه
قیمت عمل PRK چشم چقدر است؟
پارامترهای مختلفی از جمله مکان جراحی و میزان مهارت پزشک بر هزینه عمل پی آر کی تاثیرگذار است. قطعاً پزشکانی که تجربه کمتر دارند، هزینه کمتری را دریافت میکنند و در مقابل پزشکان باتجربه بیشتر که از پیشرفتهترین دستگاههای دنیا بهره میبرند دستمزد بیشتری دارند. لازم است بدانید که به جز هزینه جراحی، آزمایشهایی از قبیل توپوگرافی و اپتومتری وجود دارد که هزینه آنها میبایست جدا پرداخت شود. معمولاً پزشکان مختلف باتوجهبه ویژگیها و شرایط عمل، هزینههای متفاوتی را دریافت میکنند. ازاینرو بهتر است برای مطلع شدن از هزینه عمل جراحی به پزشک موردنظر خود مراجعه کنید و در کنار باخبر شدن از هزینه، از شرایط و دیگر موارد در این عمل جراحی اطلاعاتی را دریافت کنید.
مزایا و معایب عمل پی آر کی
پی آر کی همانند هر عمل درمانی دیگر دارای مزایا و معایبی است که ابتدا قصد داریم مزایای آن را بیان کنیم. قبل از بیان مزیتهای این عمل لازم است بگوییم که عمل پی آر کی، از نکات مثبت زیادی برخوردار است که باعث میشود برای دسته از افراد بسیار مناسب باشد. مناسب بودن برای افراد ورزشکار و پرتحرک، کاربردی در عیوب انکساری کم تا متوسط نزدیکبینی و آستیگماتیسم و دوربین، عدم عوارض ناشی از فلپ برداری قرنیه و کوتاه بودن زمان عمل از مزیتهای این روش جراحی محسوب میشود.
معایبی که در این روش جراحی وجود دارد شامل احساس درد بیشتر بعد از عمل، طولانیتر بودن دوره بهبودی و ریکاوری و مناسب نبودن برای افرادی که ضخامت قرنیه مناسب ندارند، میشود.
یکی از معایبی که بسیاری از افراد برای این جراحی مدنظر دارند، برگشت نمره چشم پس از عمل پی آر کی است که این مشکل در افراد بسیار کمی دیده شده است.
عمل پی ار کی چشم را با کدام متخصص چشم انجام دهیم؟
انتخاب پزشک معالج متخصص و متبحر، نقش پررنگی در درمان و مدتزمان بهبودی دارد. درست است که عمل پی ار کی جز عملهای سرپایی است اما بسیار حساس و دقیق میبایست انجام گیرد. دکتر مریم روشنی از جمله پزشکانی است که در این عمل بسیار نامآور بوده و عملهای موفق فراوانی را داشته است. پیشنهاد ما این است که چنین پزشکانی را برای درمان ضعف بینایی خود انتخاب کنید چرا که در کنار اطمینان کامل بی شک مدتزمان بهبودی کمتری خواهید داشت.
عمل PRK چشم یا لیزیک؟!
تفاوت اصلی در عمل پی ار کی با لیزیک، در نخستین مرحله آن است. در عمل لیزیک ابتدا جراح، لایه نازکی را با فمتوسکند ایجاد و سپس آن را بر میدارد تا بافت قرنیه بهخوبی مشخص باشد. پس بر روی بافت قرنیه اصلاحاتی انجام میدهد و سپس لایه اول را بهجای خود برمیگرداند. در مقابل در روش پی آر کی لایه بیرونی قرنیه برداشته میشود و قبل از تغییر شکل بافت قرنیه با لیزر اگزایمر تخلیه میشود. لایه بیرونی قرنیه چند روز بعد از جراحی ترمیم میشود و روی سطح قرنیه را پوشش میدهد. در حالت کلی این دو نوع جراحی، نتایج شبیه به یکدیگر دارند اما مراحل انجام آنها متفاوت است.
عمل پی ار کی یا لازک؟!
عمل لازک یا Lasek، همان عمل پی آر کی است که مقداری تغییر یافته. به بیانی دیگر میتوان گفت که لازک نسخه آپدیت شده روش prk است. در عمل لازک، لایه خارجی قرنیه که اپیتلیوم نام دارد برداشته میشود و بعد از انجام تغییرات اولیه، سپس بر جای قبلی خود قرار میگیرد. اما در روش prk لایه اپیتلیوم برداشته و دیگر جایگذاری نمیشود. برای اطلاعات بیشتر، مقاله مقایسه عمل لازک و prk را مشاهده کنید.
عوارض جراحی پی آر کی
هر عمل جراحی دارای عوارضی است که افراد قبل از انجام آن میبایست با این موارد آشنایی کامل داشته باشند. عمل چشم prk نیز دارای عوارضی مانند متغیر بودن بینایی تا چند ماه بعد از عمل، حساسیت به منابع نوری، احتمال ایجاد عفونت قرنیه، احتمال هالهدار شدن موقت بینایی و خشکی چشم پس از عمل پی آر کی است.
درد چشم بعد از عمل PRK
ازآنجاییکه این عمل بر روی چشم انجام میشود، مسلماً بعد از اتمام عمل دردی احساس میشود. بهخصوص بعد از اینکه بیحسی از بدن خارج شده باشد اما این درد مدام ادامه ندارد و لازم نیست که نگرانی نسبت به آن داشته باشید. چراکه بعد از خارجشدن بیحسی نیز میتوانید داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید و باکمک آن درد خود را التیام ببخشید.
مراقبتهای قبل، حین و بعد از جراحی پی ار کی
توجه به مراقبتهای قبل و بعد جراحی prk سبب میشود که کیفیت جراحی شما بهتر باشد. مراقبتهای قبل از عمل پی ار کی شامل میل کردن غذای سبک، حمام کردن، انجام آزمایشهای مختلف در جهت بررسی بدن است. ممکن است بهجز این موارد، پزشک مراقبتهای دیگری نیز ارائه دهد که میبایست حتماً موردتوجه قرار بگیرد.
در حین عمل جراحی لازم است بیمار با جراح همکاری داشته باشد. این همکاریها شامل نگاهکردن به نور قرمز یا سبز چشمک زدن، حرکت ندادن چشم، خودداری از اخم کردن و همچنین نزدیک نکردن دست به محیط عمل است. مهمترین مراقبتهای بعد از عمل جراحی هم شامل استفاده از محافظ چشم، بههمراهداشتن یک شخص برای جابهجایی بهدلیل داشتن دید کم، مصرف داروهای تجویز شده بهموقع و بهصورت مرتب، خودداری از قرارگرفتن در محیطهای آلوده، استفاده از عینک در فضای بیرونی، خودداری از انجام فعالیتها و ورزشهای سنگین و همچنین حمام نکردن در روزهای اول است.
دوران بهبود در جراحی PRK به چه صورت است؟
مراقبتهای بعد از عمل پی آر کی نقش مهمی در بهبودی بیمار دارند. بعد از عمل پی ار کی، لنز تماسی درمانی در چشم قرار میگیرد که این لنز از چشم محافظت میکند و در نهایت سبب بهبودی سریعتر میشود.
بهصورتکلی داشتن دید واضع بعد از انجام این عمل یک هفته یا بیشتر طول بکشد به عبارتی دیگر نسبت به جراحیهای دیگر دوره درمان بلندتری دارد، اما با این بسته به شرایط بدنی فرد و مراقبتها و ... میتواند متغیر باشد.
کسانی که تجربه عمل PRK داشتند چه میگویند؟
قطعاً که تجربه نشان میدهد مهمترین فاکتور انتخاب پزشک معتبر است چرا که عمل قرنیه، بسیار حساس و پرخطر است. از طرفی برخی افراد توصیه میکردند که در صورت اجبار این نوع عملها را انجام دهند؛ زیرا استفاده از لنز و عینک بسیار خطر کمتری دارد.
باتوجهبه گفته و بررسی پزشکان متخصص چشم:
"افرادی که عمل prk انجام دادهاند، حدود 90 درصد به نتیجه موردنظر خود رسیدهاند و حتی باگذشت زمان هم دچار هیچ مشکلی نشدهاند. بااینحال با برسی بیماران مختلف دریافت شده است که عمل چشم prk به عواملی مانند تجربه پزشک و شرایط بدنی بیمار وابسته است و تنها افرادی میبایست عمل پی ار کی را انجام دهند که پزشک تا حدی پیشبینی مثبتی برای وی داشته باشد."
قطرههای بعد از عمل پی آر کی
قطرههای مورداستفاده بعد از عمل توسط پزشک تجویز میشود و بیمار میبایست طبق آنها پیش رود. تجویزهای بعد از عمل پی آر کی معمولاً قطره بتامتازون هر 6 ساعت بهاندازه یک قطره و به مدت دوهفته است. برخی از قطرههای چشمی که توسط پزشکان تجویز میشود عبارتند از:
- قطره کلرامفنیکل (هر 6 ساعت یک قطره تا دو روز بعد از برداشتن لنز تجویز میشود.)
- قطره فلوکورت
- قطره بتازونیت
نحوه مراجعه به پزشک پس از عمل پی ار کی
بعد از انجام عمل میبایست بیمار مدتی را در مکان جراحی باشد تا در صورت بروز هرگونه مشکل جراح بتواند به آن رسیدگی کند. نحوه مراجعه به پزشک تا زمان برداشتن لنز بهصورت هرروزه است. بعد از آن مراجعه به پزشک بعد از یک ماه و سپس سه ماه است.
معاینه شدن توسط پزشک بعد از عمل بسیار واجب است به همین خاطر یک سال بعد از عمل یک معاینه دیگر لازم است و سپس این بررسی و معاینهها سالانه میشود.
نحوه شروع فعالیتها بعد از عمل PRK
نحوه شروع فعالیت بعد از عمل prk در بیشتر مواقع بستگی به شرایط و سن بیمار دارد. در حالت معمول درصورتیکه احساس درد و ناراحتی زیاد نباشد بیمار میتواند فعالیتهای روزانه سبک خود را در روز اول آغاز کند. البته درصورتیکه به مراقبتها پایبند باشد و از انجام رانندگی پرهیز کند.
در روزهای دوم و سوم و چهارم بعد از معاینه مجدد پزشک، در صورت صلاحدید لنز تماسی برداشته میشود و شستوشوی صورت و حمام مجاز میشود. آرایش چشم و شنا و رانندگی همچنان ممنوع خواهد بود؛ اما انجام نرمش و فعالیتهای سبک بلامانع است. بعد از گذشت یک ماه در صورت بهبود روند درمان، انجام برخی از ورزشها مانند تنیس، بدمینتون و... مجاز میشود و همچنین شنا، شیرجه و قایقرانی و... هم بلامانع میشود. البته درصورتیکه به چشم ضربه مستقیمی وارد نشود و مراقبتها بهصورت دقیق انجام گیرد.
چه انتظاراتی از جراح پی آر کی چشم باید داشته باشیم؟
ازآنجاییکه چشم، از جمله حساسترین قسمتهای بدن است انتظارات از یک جراح نباید در حد معمول و یا پایین باشد. جراحی چشم بسیار حساس است و نیاز است که پزشک معالج از دقت و دید بسیار خوبی برخوردار باشد. از طرفی تجربه و داشتن مهارت در جراحی جایگاه ویژهای دارد و همین امر سبب میشود که جراح، معالجه بهتری داشته باشد.
سخن پایانی
عمل پی ار کی جز عملهای درمانی عیوب انکساری چشم است که بهصورت سرپایی انجام میشود. این عمل نسبت به روشهای دیگر از دوره درمان طولانیتری برخوردار است اما در مقابل ویژگیهای مثبت بسیاری دارد که همین امر سبب شده است برای بسیاری از افراد نتایج بسیار خوبی داشته باشد. انتخاب پزشک در انجام عمل چشم پی ار کی نقش بهسزایی دارد به همین خاطر تاکید میشود درمان را تنها به پزشکان متبحر کشور بسپارید. در نهایت در صورت داشتن هرگونه سؤال و پرسش میتوانید آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.