بازگشت
مقایسه لیزیک و عمل PRK
آنچه میخوانید :
بینایی بینقص درواقع یکی از عوامل تعیینکننده کیفیت زندگی است. بااینحال، بسیاری افراد بهخوبی از چشمهای خود مراقبت نمیکنند و تنها در صورت مشاهده مشکل و خطا در بینایی خود به اهمیت این مسئله پی میبرند. امروزه راهحلهای مناسب و کارآمدی برای درمان مشکلات چشم در مؤسسات چشمپزشکی وجود دارد؛ ازجمله این راهحلها، عمل لیزیک و PRK است. عملهای لیزیک و PRK برای رفع مشکلات دوربینی، نزدیکبینی و آستیگماتیسم استفاده میشود. در فرایند این جراحیها، قرنیه چشم تغییر شکل پیداکرده و نور روی شبکیه تمرکز پیدا میکند. اگر شما نیز دغدغه انتخاب بین لیزیک و PRK را دارید، تا انتهای مطلب با ما همراه باشیم. در ادامه به مقایسه لیزیک و عمل PRK میپردازیم.
عمل لیزیک یا PRK؟
هدف هر دو نوع عمل، درمان مشکلات انکساری چشم است. درواقع چشم بیمار، شکست نور را بر روی شبکیه متمرکز نمیکند. لیزیک و PRK مانند انواع دیگر جراحیهای لیزر چشم از اشعه لیزری برای اصلاح بینایی بهره میگیرند. لیزر باعث تغییر شکل قرنیه میشود و با انکسار نور روی شبکیه، تاری دید را برطرف میکند.
تفاوت عمل لیزیک و PRK در ایجاد فلپ است. در عمل لیزیک، جراح، فلپ نازکی را از بافت قرنیه جدا میکند. در طی این فرایند فلپ بهطور کامل از قرنیه جدا نمیشود بلکه بعد از تغییر شکل قرنیه توسط لیزر، بهوسیله بافت نازکی به قرنیه متصل میشود. از طرف دیگر، زمان بهبود چشم در جراحی لیزیک کمتر از PRK است.
PRK مخفف فوتورفرکتیو کراتکتومی است. طی این فرایند لایه نازکی از بافت قرنیه به نام اپیتلیوم را توسط لیزر یا محلول الکل و چاقوی جراحی جدا میکنند. این در حالی است که در عمل PRK برخلاف لیزیک، اپیتلیوم بهجای خود بازگردانده نمیشود؛ بلکه مجدداً بهصورت خودبهخودی ترمیم میشود. در پایان جراحی از لنز تماسی بهعنوان پانسمان استفاده میشود و تا ترمیم اپیتلیوم کاربرد دارد.
عوارض
جراحیهای لیزری مانند اغلب روشهای درمانی دیگر عارضههایی را به همراه دارند. در ادامه تعدادی از رایجترین عوارض لیزیک و PRK آورده شده است.
عوارض لیزیک
لیزیک بهعنوان یکی از سریعترین و بهترین درمانهای عصر حاضر برای رفع مشکلات چشمی، عوارض کم و احتمالی به دنبال دارد. در بسیاری موارد حتی ممکن است این عوارض در هیچیک از بیماران مشاهده نشود. بهطورکلی، در بیماران تحت درمان لیزیک ممکن است عوارض زیر مشاهده شوند:
- خشکی چشم
عمل لیزیک باعث کاهش موقت تولید اشک میشود. در شش ماه اول پس از عمل و یا بیشتر امکان احساس خشکی در چشمها وجود دارد و تا حدودی کیفیت بینایی را کاهش میدهد. به دستور پزشک در شرایط حاد خشکی چشم، استفاده از قطرههای چشمی لازم است.
- دوبینی و ایجاد هاله
امکان به وجود آمدن مشکلاتی مانند افزایش حساسیت به نور، هالههای اطراف نورهای روشن و دوبینی در چند روز اول پس از عمل شروع شود و تا چند هفته ادامه دارد.
- اصلاحات نادرست
اگر لیزر بافت بسیار کمی از چشم را جدا کند، کیفیت دید بیمار نتیجه رضایت بخشی نخواهد داشت و ممکن است طی یک سال برای برداشتن بافت بیشتر، به عمل لیزیک مجدد نیاز باشد.
- اصلاحات بیشازحد
طی فرایند لیزیک ممکن است لیزر بافت بیشازحدی از چشم را از بین ببرد.
- آستیگمات
آستیگمات، میتواند در اثر برداشتن ناهموار بافت ایجاد شود.
- مشکلات فلپ
مشکلاتی مانند تا کردن و برداشتن فلپ از جلوی چشم در حین جراحی میتواند عوارضی مانند عفونت چشم و اشکهای اضافی ایجاد کند.
عوارض PRK
تحقیقات انجامشده بر روی بیمارانی که تحت درمان PRK قرارگرفتهاند، احتمال بروز این عوارض را در افراد نشان داده است:
- عفونت
- دید مهآلود
- تأخیر در بهبودی
- چشمدرد و سوزش
- جای زخم روی قرنیه
- حساسیت به روشنایی
- تابش خیرهکننده و ایجاد هاله در اطراف منابع روشنایی
مراقبتهای بعد از جراحی
امکان دارد بلافاصله بعد از عمل علائمی مانند خارش، سوزش، درد خفیف و یا تاری دید احساس شود. در این شرایط نگران نباشید، با رعایت کردن نکاتی مانند جلوگیری از مالش چشم، استفاده از مسکن و قطره چشم، تا حدودی از شدت این علائم میکاهد. رعایت کردن نکاتی مانند استفاده از عینک آفتابی، رانندگی نکردن و گرفتن مرخصی از محل کار (در صورت نیاز)، باعث تسریع در روند بهبودی بیمار میشود.
مزایا و معایب
با توجه به اینکه اطلاع از مزایا و معایب جراحی لیزیک و PRK درک درستتری از آنها را به ما میدهد، در ادامه مهمترین مزایا و معایب این دو روش درمانی را بررسی خواهیم کرد.
مزایای لیزیک
- بهبود بینایی
بارزترین دلیل انتخاب جراحی لیزیک، اصلاح بینایی است و باید در نظر داشت که هیچ تضمینی برای بازیابی بینایی کامل بعد از عمل وجود ندارد. بااینحال، حدود 96 درصد از بیمارانی که عمل لیزیک را انجام دادهاند بینایی کامل خود را به دست آوردهاند.
- ایمنی
اگرچه هیچ روشی کاملاً بدون خطر نیست؛ اما در حال حاضر جراحی لیزیک جزء ایمنترین جراحی لیزری چشم است.
- سرعت بهبود
زمان بهبودی عمل لیزیک را حدوداً 24 تا 36 ساعت پس از عمل پیشبینی میکنند.
معایب لیزیک
- عوارض فلپ
قرار گرفتن لایهنازک و ظریف فلپ روی چشم ممکن است مشکلاتی ازجمله تا شدن و از بین رفتن فلپ را به همراه داشته باشد.
- خشکی چشم
خشکی چشم یک بیماری شایع در بین افرادی است که جراحی لیزیک را انجام دادهاند.
مزایای PRK
- بهبود بینایی
- ازنظر فنی سادهتر از لیزیک است.
- مناسب برای بیمارانی با قرنیه نازک
معایب PRK
- نیاز به مدتزمان طولانی برای بهبودی کامل
- نیاز به مدتزمان بیشتر نسبت به لیزیک برای بهبود
- خطر عفونت و التهاب چشم
هزینههای جراحی لیزیک و PRK
هزینههای عمل لیزیک و PRK تا حدودی برابر هستند. شرایط متغیری مانند تخصص و تجربه پزشک، محل اسکان بیمار، نیازهای پزشکی و محل انجام عمل متفاوت است و ممکن است هزینههای متفاوتی برای هر بیمار به وجود بیاورد.
مدتزمان عمل
عمل لیزیک و PRK به دلیل اینکه به بیهوشی کامل نیاز ندارند و با بیحسی موضعی انجام میشود، کمتر از 10 دقیقه طول میکشد.
سخن پایانی
در حال حاضر جراحیهای لیزری ازجمله لیزیک و PRK جزء ایمنترین عملهای چشم هستند؛ اما باید در نظر داشت که همهی پروسههای درمانی ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشند و همچنین امکان تضمین کامل بینایی وجود ندارد. عملهای لیزیک و PRK ازجمله جراحیهای زیبایی بهحساب میآیند؛ بنابراین، ممکن است بیمههای درمانی شامل این جراحیها نشود.