بازگشت
دوبینی چشم یا دیپلوپی
آنچه میخوانید :
دیپلوپی نام دیگر دوبینی چشم است که در افراد بسیار رایج است. این عارضه برخی مواقع میتواند بسیار پرخطر و حیاتی باشد. ازاینرو لازم است برای سلامت خود، عزیزان و حتی فرزندانمان از این اطلاعات آگاهی داشته باشیم. در ادامه سعی داریم بهطور کامل و مفصل به ابعاد مختلف دوبینی در چشم اشاره کنیم.
دوبینی چشم چیست؟
اختلال دوبینی چیست و با چه علائمی همراه است! به زبان ساده، دوبینی یعنی مشاهده دو تصویر از یک شی...
طبق نظر پزشکان:
"diplopia اصطلاح پزشکی است که در برخی از مواقع نشاندهنده یک بیماری است. دوبینی به معنای دیدن دو تصویر از یک جسم در یک واحد زمانی است. کژبینی معمولاً یک مشکل موقتی است، اما میتواند نشانهای از بیماریهای جدیتری نیز باشد."
در زمان دیپلوپی، جسم میتواند بر روی هم یا کنار هم قرار بگیرد و یا ترکیبی از این دو باشد. این عارضه میتواند باعث اختلال در راهرفتن، خواندن، تعادل و... باشد. ازآنجاییکه این عارضه میتواند دلایل متفاوت داشته باشد پس درمانهای آن نیز متفاوت است که در ادامه به آنها میپردازیم.
انواع دوبینی چشم
دوبینی انواع مختلفی دارد که به سه دسته دوبینی تک چشمی، دوچشمی و ناگهانی تقسیم میشود.
- تک چشمی: در این نوع عارضه، دیپلوپی تنها در یکچشم دیده میشود.
- دوچشمی: همانطور که از اسم این عارضه پیدا است در هر دو چشم عارضه diplopia یا دیپلوپی وجود دارد.
- ناگهانی: عارضه دوبینی ناگهانی میتواند خطرناک باشد چرا که اغلب هشدار بروز سکته مغزی را میدهد. البته میتواند از عارضههای سکته مغزی هم محسوب شود. زمانی که دچار این نوع عارضه میشوید اگر قبلاً سکته مغزی را تجربه نکردید بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا از خطرات یا آسیبهای احتمالی جلوگیری شود.
تفاوت تاری و دوبینی چشم
شاید بسیاری از افراد در نگاه اول تصور کنند که دوبینی و تاری دید هر دو یکسان هستند اما چنین نیست. درست است که هر دو جز عارضههای چشمی محسوب میشوند اما عملکردهای متفاوت دارد. در دیپلوپی، جسم بهصورت منفرد است اما چشم دچار عارضه آن را بهصورت دو جسم میبیند. در چشم دچار عارضه تاری دید اینچنین است که چشم، جسم منفرد را بهصورت نامشخص میبینید.
علل دوبینی چشم چیست؟
دلایل زیادی برای دوبینی وجود دارد. شایعترین علل عبارتاند از:
- آب مروارید
- سندرم خشکی چشم
- عینک یا لنزهای تماسی نامناسب
- ناهنجاریهای عنبیه (قسمت رنگی چشم شما)
- چشمهای نامتقارن
- مشکلات اعصاب جمجمه
- آنوریسمهای مغزی
- سکته مغزی
- آستیگمات
- فعالیت تیروئید
- نارسایی تقارب
- سرطان و تومور مغزی
- بیماری ام اس
- ضربه به سر
- تداخل داروها
- دیابت
- بتولیسم
دوبینی موقتی چیست؟
دوبینی گاهی میتواند بهصورت موقتی رخ دهد و دائماً با فرد همراه نباشد. اینکه این عارضه بهصورت موقتی در فرد به وجود میآید بیشک دارای دلیلی است. دیپلوپی موقتی میتواند به دلیل جراحت، آسیب به سر، مسمومیت با الکل، ضربه مغزی و داروهای ضد اضطراب پیش آید. طبق گفته پزشکان:
"دوبینی موقتی، اغلب در افراد به دلایل مختلف اتفاق میافتد اما این نوع diplopia چشم که بهاصطلاح به آن دیپلوپی هم گفته میشود چندان خطراتی را دنبال نمیکند."
دوبینی چشم در بارداری
زمانی که خانمها باردار میشوند با عارضه و مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکنند. برخی از عارضهها میتواند نگرانکننده و بعضی نرمال و طبیعی باشد. یکی از عارضههای شایع در خانمها میتواند دیپلوپی باشد که برای آنها نگرانکننده است.
اگر دیپلوپی به وجود آمده در ماههای اخیر همراه با سرگیجه باشد باید جدی گرفته شود و فوراً به پزشک مراجعه شود. قطعاً اگر شرایط خطرناک باشد پزشک معالج داروهایی تجویز میکند که علاوه بر بهبودی مادر بر فرزند تأثیری نگذارد.
علل ایجاد دوبینی در یکچشم
زمانی که دیپلوپی در یکچشم رخ میدهد علتهای خاص خود را دارد که در ادامه به هر کدام از این موارد و همچنین توضیحات آنها میپردازیم.
بد شکلی عدسی چشم
زمانی که عدسی چشم در شکل نرمال خود قرار نداشته باشد بیشک اختلالهایی در بینایی به وجود میآید. یکی از این اختلالات شامل دوبینی چشم است که فرد را دچار مشکلات زیادی میکند.
کبودی چشم
زمانی که مایع یا خون در اطراف چشم جمع میشود معمولاً به دلیل آسیبدیدن است. این اتفاق میتواند به عضلات اطراف چشم و اعصاب آن فشار زیادی وارد کند و در نهایت باعث ایجاد diplopia شود.
آستیگمات
قرنیه در حالت طبیعی بهصورت کروی قرار دارد و دقیقاً شبیه یک توپ بسکتبال است. زمانی که فرد دچار آستیگمات میشود شکل قرنیه تغییر میکند و نامنظمی در شکل انحنای قرنیه یا لایه شفاف جلوی چشم ایجاد میشود که این اتفاق باعث دیپلوپی در فرد میشود.
خشکی چشم
افرادی که دچار خشکی چشم هستند اشک کافی ندارند و یا اشک چشم آنها به سرعت خشک میشود. این دسته از افراد شرایط آن را دارند که به دوبینی چشم مبتلا شوند.
تشخیص دوبینی چشم
برای تشخیص این بیماری نیاز است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک معالج باتوجهبه سابقه پزشکی شما و همچنین علائمی که دارید مشخص میکند آیا به این عارضه مبتلا شدهاید یا خیر.
از این رو سعی کنید پزشکی را انتخاب کنید که در حوزه تخصص خود مهارت داشته باشد. بهخصوص اگر در وضعیت خفیفی قرار ندارید و از این عارضه رنج بسیاری میبرید.
تشخیص دوبینی در کودکان
تشخیص دوبینی در کودکان مسلماً سختتر از تشخیص در بزرگسالان است. چرا که کودکان قادر به بیان مشکلات و دردهای خود نیستند. ازاینرو والدین آنها میبایست باتوجهبه مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم تشخیص دهند. زمانی که کودک شما علائمی از دسته موارد زیر را نشان دهند میبایست نسبت به داشتن این عارضه در آنها هوشیارتر باشید:
- تنگ کردن چشم برای دیدن اشیا
- پوشاندن یکچشم با دست
- چرخاندن سر بهصورت غیرطبیعی
- نگاهکردن به اشیا از بغل
- حرکتدادن چشمها برای دیدن اشیا چپ و راست
- عدم تعادل
روشهای درمانی
روشهای درمانی بهمنظور بهبود شرایط diplopia بر اساس وضعیت بیمار، نوع و شدت بیماری متفاوت است. بهطورکلی روشهای مختلفی بهمنظور درمان این عارضه وجود دارد که عبارتاند از استفاده از چشمبند، استفاده از منشور در عینک، مدیریت بیماری، بازتوانی بیماری، عمل چشم، مصرف داروهای التهابی و داروهای سرکوبکننده ایمنی.
درمان دوبینی دوچشمی
برای درمان دوبینی دوچشمی بسیار مهم است که علت ایجاد این عارضه چه چیزی بوده است. بهطورکلی برای درمان این نوع دیپلوپی از راههایی همچون عینک، استفاده از تمرینات چشم، استفاده از لنزهای تماسی مات و غیرشفاف، تزریق بوتاکس به عضلات چشم، استفاده از پچ چشم، افزودن بلورهای نازکف، شفاف، پلاستیکی و جراحی عضلات چشم کمک گرفته میشود.
لازم است بدانید که تشخیص پزشک در این مرحله بسیار مهم است. چرا که راه درمانی مناسب در این قسمت از اهمیت زیادی برخوردار است.
آیا دوبینی چشم با عمل جراحی درمان میشود؟
یکی از راههای درمان دوبینی چشم، جراحی محسوب میشود. این روش درمانی با اینکه نتیجه مثبت زیادی دارد اما نمیتواند برای همه افراد مؤثر واقع شود. تنها افرادی میبایست از این روش درمانی بهره ببرند که راه درمان دیگری نداشته باشند.
جراحی میتواند برای افرادی که با روشهای غیر جراحی مانند منشور، عینک و چسبهای چشم بهبودی نیافتند بسیار مناسب باشد.
دوبینی بعد از عمل لازک
گاهی اوقات بیماران بعد از عمل های لیزری مثل لازک، دچار دوبینی می شوند. این اختلال به علت اینکه قرنیه دچار تغییر شکل می شود، اتفاق می افتد و در اکثر اوقات موقتی است. در صورت بروز این اختلال با تجویز پزشک، از قطره چشم باید استفاده شود. دوبینی بعد از عمل لازک، از عارضه های موقتی بعد از جراحی است که اشکال مختلفی دارد. در صورتی که بعد از گذشت چندماه از عمل، این مشکل برطرف نشد، ممکن است نیاز به جراحی مجدد باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
مراجعه زودهنگام به پزشک میتواند از بسیاری از اتفاقات و خطرات و آسیبهای ناگوار جلوگیری کند. ازاینرو در اولین زمانی که متوجه این عارضه درون خود شدید میبایست نسبت به مراجعه به پزشک اقدام کنید تا در اولین فرصت، معاینات لازم انجام شود. ازآنجاییکه بروز دیپلوپی میتواند خبر از سکته مغزی دهد مراجعه بهموقع اهمیت زیادی پیدا میکند.
سخن پایانی
دوبینی یکی از عارضههای بسیار رایج است که در افراد با سنین مختلف رخ میدهد. کودکان، افراد باردار، افراد مسن و... همه افراد امکان ابتلا به این عارضه چشمی را دارند. نکتهای که مهم است آن است که فرد در زمان درست به پزشک مراجعه کند؛ به بیانی دیگر هرچقدر این تشخیص زود به هنگام باشد درمان سریعتر و راحتتر انجام میشود. ناگفته نماند که برای درمان دیپلوپی، انتخاب پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است که باید به آن توجه شود. امیدواریم اطلاعات مربوط به دوبینی چشم را بهطور کامل دریافت کرده باشید. در صورت هرگونه سؤال، پرسش و انتقاد میتوانید آنها را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.