بازگشت
جراحی چشم اپی لیزیک (Epi Lasik)
آنچه میخوانید :
افرادی که دارای دوربینی، نزدیکبینی و آستیگمات هستند معمولاً به دنبال رهایی از این وضعیت خواهند بود. خوشبختانه امروزه روشهای نوین با دستگاههای پیشرفتهای ابداع شده است که خطرات را بهشدت کاهش داده و از طرفی نتایج بالایی دارد. جراحی چشم به روش اپی لیزیک یکی از جراحیهای لیزری بدون خطر است که افراد زیادی را به نتایج مطلوب رسانده، در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد جراحی اپی لیزیک اطلاعاتی را به شما منتقل کنیم. پس اگر دارای ضعف در بینایی هستید در ادامه مقاله با ما باشید.
جراحی چشم اپی لیزیک (Epi Lasik) چیست؟
اپی لیزیک یک روش اصلاح بینایی با لیزر است که شباهت زیادی به عمل لیزیک و لازک دارد و ممکن است جایگزین مناسبی برای این روشها برای چشمهای خاص باشد. در اپی لیزیک، فلپ ایجاد شده روی قرنیه نازکتر از فلپ لیزیک است. این میتواند برای بیمارانی که قرنیه نازکتر از حد معمول دارند یک مزیت باشد و درنهایت نتیجه مثبتی به دنبال داشته باشد.
البته این روش نمیتواند برای همه مناسب باشد و تنها در برخی از افراد بازدهی مثبت دارد که در ادامه به این دسته از افراد اشاره میکنیم.
جراحی اپی لیزیک چگونه انجام میشود؟
موردی که در جراحی اپی لیزیک وجود دارد آن است که از الکل برای ازبینبردن سلولهای اپیتلیال استفاده میشود به همین خاطر پزشکان این روش را به لازک ترجیح میدهند. نحوه انجام این جراحی به این صورت است که:
- ابتدا آزمایشهایی را از قبل برای بررسی وضعیت چشم انجام میدهند و قبل از عمل به بررسی آن میپردازند.
- سپس قبل از شروع عمل از قطرههای بیحسی استفاده میشود تا فرد درد عمل را حس نکند.
- در قدم بعد لایه رویی قرنیه توسط ابزاری برداشته میشود بدون آنکه به آن صدمهای وارد شود.
- در قدم بعد جراح شروع به تراشیدن قرنیه توسط لیزر میکند.
- در نهایت لایه برداشته شده بهجای خود بازمیگردد.
- البته که از یک پانسمان بهمنظور محافظت از چشم بعد از عمل استفاده میشود که چند روز بعد توسط پزشک برداشته میشود.
جراحی اپی لیزیک مناسب چه کسانی است؟
اگر شما هم جز افرادی هستید که با توصیه پزشک، قصد انجام این عمل را دارید پیشنهاد میکنیم که حتماً دلیل این توصیه را از پزشک معالج جویا شوید. چرا که همه افراد قادر به انجام جراحی اپی لیزیک نیستند؛ درست است که این نوع جراحی از مزیتهای بسیار متعددی برخوردار است اما برای همه افراد نمیتواند مفید واقع شود.
به گفته متخصصان و جراحان چشم:
"افرادی که دارای قرنیه نازک هستند و یا بافت لازم برای ایجاد فلپ را ندارند میتوانند از جراحی اپی لیزیک استفاده کنند. هم چنین اپی لیزیک برای افرادی که در تحرک و در معرض صدمات هستند میتواند گزینه مناسب باشد. چرا که در جراحی چشم به روش اپی لیزیک احتمال ازبینرفتن فلپ وجود ندارد."
مزایا و معایب عمل اپی لیزیک
هر عمل جراحی دارای مزایا و معایبی منحصربهفرد است که مشخص میکند برای هر فرد میتواند مناسب باشد یا خیر. مزیتهای این روش شامل کمتر بودن مشکلات خشکی چشم، کیفیت بینایی بالاتر از لیزیک، قویتر بودن قرنیه بعد از اپی لیزیک، جلوگیری از عوارض جدی فلپ در طول جراحی، احتمال نیاز کمتری به بهبود پس از عمل است. ناگفته نماند که از جمله مزیتهای برجسته این عمل آن است که در صورت ضربه به چشم، احتمال دررفتگی فلپ پس از جراحی وجود ندارد.
معایب این نوع جراحی آن است که چند روز بیشتر طول میکشد تا دید عملکردی پس از جراحی به دست آید. هم چنین در دو روز اول بعد از جراحی کمی ناراحتی بیشتر از روش لیزیک است.
بهترین شرایط برای جراحی اپی لیزیک چیست؟
افرادی که دارای مشکلات نزدیکبینی، دوربینی و آستیگمات هستند میتوانند از این روش درمانی استفاده کنند. البته همه افراد نمیتوانند بلکه میبایست دارای شرایط خاص باشند تا بهمنظور درمان از روش اپی لیزیک استفاده کنند. افرادی که معمولاً پزشک برای آنها این روش را انتخاب میکند دارای قرنیه نازک هستند و شماره چشم آنها برای انجام عمل در طول یک سال ثابت شده است.
بررسی پزشک و تجویز وی برای استفاده از این روش درمانی نهتنها لازم بلکه ضروری است. به اصطلاحی دیگر افراد نمیتوانند به طور دلخواه از این روش درمانی برای بهبود بینایی استفاده کنند.
توصیههای قبل از عمل اپی لیزیک
قبل از هر عمل جراحی توصیههایی میشود که لازم است بیمار به آنها توجه کند تا مراحل جراحی بهخوبی پیش رود. توصیههایی که قبل از عمل اپی لیزیک لازم است به آنها توجه داشته باشید در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- حداقل 72 ساعت قبل از عمل استحمام کرده باشید؛ چشمها و مژهها را کاملاً تمیز شسته باشید.
- از روز قبل عمل از هیچگونه لوازمآرایش استفاده نکنید.
- در صورت استفاده از لنزهای سخت، 4 هفته قبل از عمل از آنها استفاده نکنید.
- در صورت استفاده از لنزهای نرم به مدت 2 هفته قبل از عمل از آنها استفاده نکنید.
- شب قبل از عمل استراحت کافی داشته باشید و از هرگونه استرس و نگرانی بهدور باشید.
- در صورت تجویز پزشک از قطره یا دارویی قبل از عمل، حتماً از آنها استفاده کنید.
- هیچگونه دارویی بدون اجازه پزشک را مصرف نکنید.
- جهت راحتی خود در روز عمل چشم بهتر است از کفش راحتی و بدون بند و پاشنه استفاده کنید.
- همراهی با خود داشته باشید که بعد از عمل کارهای مربوطه مانند رانندگی را انجام دهد.
- در انجام آزمایشهای قبل عمل کوتاهی نکنید و نسبت بهسلامت و موقعیت بدن خود اطمینان حاصل کنید.
نتایج جراحی اپی لیزیک
بینایی بعد از عمل بهسرعت کامل نخواهد شد و سه یا شش ماه طول میکشد تا به نتیجه نهایی خود برسید. اما معمولاً یک هفته پس از جراحی میتوانید رانندگی کنید و اکثر کارهای روزانه خود را انجام دهید.
مانند هر جراحی لیزری چشم، بعد از اپی لیزیک بسیار مهم است که دقیقاً دستورالعملهای جراح خود را دنبال کنید تا در نهایت نتیجه مطلوب را به دست آورید، زیرا کیفیت بینایی نهایی که به دست میآورید به میزان بهبود قرنیه شما بستگی دارد. از استفاده از قطره چشم یا سایر داروهای تجویز شده توسط پزشک غافل نشوید و هیچ جلسه معاینه بعدی را از دست ندهید که تمام این موارد میتواند بر نتایج جراحی تأثیرگذار باشد.
مراقبتهای بعد از عمل اپی لیزیک
مراقبتهای بعد از عمل از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که باعث تسریع در بهبود بینایی میشود. عدم آگاهی و توجه نکردن به آنها میتواند عواقب جدی به دنبال داشته باشد. در ادامه به این موارد اشاره میکنیم:
- از مالیدن چشم و فشار دادن آن پرهیز کنید.
- بههیچعنوان در مکانهای آلوده و تحتفشار قرار نگیرید.
- از شستن و برداشتن لنز پانسمان در روزهای اول و بدون اجازه پزشک خودداری کنید.
- بعد از عمل بهصورت منظم از قطرهها و مسکنهای تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
- بهتر است تا یک ماه از انجام ورزشهای سنگین و همچنین شنا جلوگیری شود.
- بعد از عمل بهرویچشم نخوابید و از برداشتن محافظ ازروی چشم خودداری کنید.
- به مدت دوهفته از آرایش کردن پرهیز کنید.
- از مصرف قرص راکوتان به مدت سه ماه خودداری کنید و همچنین به دستورات پزشک معالج توجه کنید.
زمان و روند بهبودی جراحی اپی لیزیک به چه صورت است؟
ازآنجاییکه انجام جراحی چشم به روش اپی لیزیک جز درمانهای غیرتهاجمی بوده است انجام عمل بدون بیهوشی صورت میگیرد. در این عمل برای هر چشم تنها 10 الی 15 دقیقه زمان موردنیاز است تا پزشک معالج مراحل عمل را بر روی چشم پیاده کند.
روند بهبودی بینایی به عوامل زیادی مانند تجربه پزشک، شرایط بدنی بیمار و ... بستگی دارد. بهطورکلی چند روز تا چندماه طول میکشد که بینایی تثبیت شود. معمولاً این مدتزمان در هر فرد باتوجهبه شرایطی که دارد میتواند متغیر باشد. اغلب بین 3 تا 6 ماه بینایی به طور کامل تثبیت میشود.
داروهای پس از جراحی اپی لیزیک
داروهای استفاده شده بعد از جراحی اپی لیزیک کاملاً حساس هستند و تنها میبایست از موارد تجویز شده توسط پزشک استفاده کرد. این داروها میتواند قطره و یا مسکن باشد که باتوجهبه شرایطی که دارید برایتان نوشته میشود. ازاینرو سعی کنید بنا بر توصیه و تجربه هیچ شخص دیگری دارو و قطرهای را مصرف نکنید.
تفاوت اپی لیزیک با لازک
اولین تفاوت این دو عمل در نوع ابزار بهکاررفته در آنها است. برای مقایسه اپی لیزیک و لازک باید بدانیم که در لازک، فلپ با ابزاری که دارای تیغه تیز است ایجاد میشود. در اپی لیزیک، فلپ از لایه زیرین قرنیه (استروما) با ابزاری به نام جداکننده اپیتلیال که دارای یک تیغه پلاستیکی نوسانی است که لبه نازکی هم دارد جدا میشود.
مقایسه جراحی اپی لیزیک با پی آر کی
Epi lasik تا حد زیادی به عمل prk شباهت دارد اما بااینحال دارای تفاوتهای جزئی نیز هستند. بهطورکلی مزیت اپی لیزیک نسبت به پی آر کی ممکن است در برداشتن سریعتر و تمیزتر اپیتلیوم باشد. ناگفته نماند که نمیتوان انجام یکی را بر دیگری ترجیح داد چرا که هر روش ماهیت خاص خود را دارد.
تفاوت اپی لیزیک با لیزیک چشم
اپی لیزیک یک روش اصلاح بینایی با لیزر است که شباهت زیادی به لیزیک و لازک دارد و ممکن است جایگزین مناسبی برای این روشها برای چشم در برخی افراد باشد. در اپی لیزیک، فلپ ایجاد شده روی قرنیه نازکتر از فلپ لیزیک است. این میتواند برای بیمارانی که قرنیه نازکتر از حد معمول دارند یک مزیت محسوب شود.
هر دو روش اپی لیزیک و لیزیک ثابت کردهاند که روشهای یکسانی برای اصلاح بینایی با لیزر هستند و نتایج قابل قبولی دارند. درحالیکه بهبود اولیه معمولاً با اپی لیزیک در مقایسه با لیزیک کندتر است اما نتیجه نهایی بینایی در هر دو روش یکسان است.
هزینه عمل اپی لیزیک
هزینه جراحی اپی لیزیک به معیارهای مختلفی بستگی دارد البته که در تمام عملهای جراحی چشم این مورد صدق میکند. هزینه عمل جراحی ممکن است باتوجهبه مهارت، تجربه، مکان عمل، امکانات بهکاررفته و نوع بیمه متفاوت باشد. حتی برخی از مراکز به دلیل داشتن قرارداد با بیمه مشخص به طور کامل هزینه جراحی را پرداخت میکنند. ازاینرو نمیتوان مقداری مشخص را برای افراد مختلف تعیین کرد. بهترین کار مراجعه به پزشک معالج موردنظر بهمنظور دریافت هزینههای جراحی است.
برای جراحی اپی لیزیک پیش چه متخصصی باید رفت؟
انتخاب پزشک متخصص و متبحر یکی از ارکان اصلی یک جراحی خوب و موفق است. قطعاً اگر از تجربه افراد دیگر جویا شوید متوجه خواهید شد که به انتخاب پزشک تاکید زیادی میکنند. به این دلیل که جراحی اپی لیزیک بسیار حساس است و در حساسترین قسمت صورت انجام میشود میبایست تنها به پزشک متخصص این کار سپرده شود. جراح فوقتخصص چشم و زیبایی تنها کسی است که میتواند این کار را با دانش خود بهخوبی به سرانجام برساند. البته توجه کنید که تجربه و مهارت پزشک را مدنظر قرار دهید و قبل از دریافت نوبت جراحی، اطلاعاتی را در مورد او کسب کنید.
سخن پایانی
اپی لیزیک، یکی از روشهای درمانی لیزری جدید است که در افراد با قرنیه نازک انجام میشود. البته که همه افراد قادر به انجام این عمل زیبایی نیستند و قبل از انجام، میبایست با پزشک متخصص چشم مشورت کنند.
بدون شک مراقبتهای قبل و بعد از جراحی، تأثیر زیادی در روند بهبودی و همچنین میزان موفقیت عمل چشم دارد. به همین خاطر که تاکید زیادی نسبت به جدی گرفتن آنها میشود. امیدواریم تمامی مطالب مهم در مورد جراحی چشم به روش اپی لیزیک را به شما عزیزان ارائه کرده باشیم. در صورت داشتن هرگونه سؤال و یا انتقال تجربه میتوانید آن را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.