هر آنچه باید درباره قوز قرنیه (کراتوکونوس) بدانید!

قوز قرنیه یا کراتوکونوس، یک بیماری پیش‌رونده است که اغلب در سن نوجوانی و جوانی که سن بلوغ است نمایان می‌شود. میزان مبتلایان به این بیماری یک در دو هزار است و خوشبختانه میزان بالایی را به خود اختصاص نداده است. درهرحال آشنا شدن با این نوع بیماری چشمی لازم است تا در صورت داشتن علائم، به‌سرعت بتوان در جهت درمان و عمل قوز قرنیه گام برداشت. در ادامه این مقاله با ما باشید تا درباره تمامی مباحث در خصوص این بیماری و هم چنین تمامی پرسش‌های شما صحبت کنیم. 

قوز قرنیه یا keratoconus چیست؟

قوز قرنیه یا Keratoconus، یک بیماری غیرالتهابی چشمی است که معمولاً در دو قرنیه چشم به‌صورت غیرمتقارن رخ می‌دهد. منظور از غیرمتقارن بودن آن است که در یک‌چشم بیشتر و در چشم دیگر کمتر ایجاد می‌شود. در این بیماری قرنیه نازک می‌شود و تغییر حالت می‌دهد ازآنجایی‌که قرنیه حالت کروی دارد بعد از تغیر حالت به‌صورت مخروطی ظاهر می‌شود.

تغیر حالت قرنیه منجر به ایجاد نزدیک‌بینی و آستیگمات به‌صورت نامنظم می‌شود. این بیماری پیش‌رونده در ابتدا تنها در یک‌چشم ظهور می‌کند و پس از مدتی چشم دیگر را هم فرامی‌گیرد.

طبق تحقیقات انجام شده و نظر متخصصان:

"بیماری قوز قرنیه در دو چشم و در اکثر نژادها دیده می‌شود و هیچ ربطی به جنسیت ندارد. ناگفته نماند که قوز قرنیه چشم در افراد مبتلا حدود 6 تا 10 درصد به سابقه خانوادگی بر می‌گردد. طبق بررسی‌های انجام شده افراد در سن بلوغ به آن دچار می‌شوند و تا دهه سوم و چهارم زندگی‌شان ادامه داشته و سپس متوقف می‌شود که درمان آن هم با نام عمل قوز قرنیه شایع است."

در قوز قرنیه؛ قرنیه به صورت مخروطی تغییر شکل می‌دهد!

علل بروز قوز قرنیه چشم

تا به امروز علت اصلی قوز قرنیه هنوز شناسایی نشده است. درصد کمی از افرادی که قوز قرنیه دارند به دلیل سابقه خانوادگی بوده البته این امر را نمی‌توان برای همه صحیح دانست. افراد زیادی هم هستند با اینکه سابقه خانوادگی دارند اما گرفتار این بیماری نشده‌اند. مالیدن محکم چشم در روند ایجاد بیماری کراتوکونوس بی‌تأثیر نیست اما این کار هم نمی‌تواند علت اصلی وجود این بیماری باشد. به همین خاطر است که به بیماران Keratoconus توصیه می‌شود از مالیدن چشم‌های خود خودداری کنند. 

گفته شده است که افراد سندرم داون می‌توانند احتمال بیشتری به ابتلا به این بیماری داشته باشند که ابتدا در یک‌چشم علائمی را پیدا کرده و سپس در هر دو چشم ظاهر می‌شود.

از کجا بفهمیم قوز قرنیه داریم؟ (تشخیص قوز قرنیه)

تشخیص بیماری کراتوکونوس به دلیل بروز آهسته آن می‌تواند کمی مشکل باشد. این بیماری ممکن است با ایجاد مشکل نزدیک‌بین و آستیگماتیسم نامنظم همراه باشد. معمولاً افرادی که به این بیماری دچار هستند در هر بار مراجعه به پزشک، عینک خود را به دلیل تغییر شماره و نامنظم بودن ضعف چشم عوض می‌کنند. 

مورد دیگر پخش نور و حساسیت به نور است که می‌تواند یکی از علائم باشد. البته که باگذشت زمان و پیشرفت، حالت قرنیه تغییر کرده و از شکل کروی به مخروطی درمی‌آید. 

برای تشخیص قوز قرنیه حتما باید به پزشک مراجعه کرد.

روش‌های درمان قوز قرنیه

ازآنجاکه بیماری قوز قرنیه یک بیماری پیچیده است راه‌های درمان آن هم پیچیده و مختلف است. انتخاب نوع روش درمانی کاملاً بستگی به پزشک متخصص دارد که باتوجه‌به شرایط کدام روش را انتخاب کند. در ادامه به درمان‌های مختلف در این بیماری اشاره می‌کنیم. 

  1. استفاده از عینک مناسب برای قوز قرنیه 
  2. استفاده از لنزهای تماسی یا همان لنزهای سخت 
  3. استفاده از کراس لینک برای کنترل و درمان بیماری 
  4. استفاده از ایمپلنت رینگ 
  5. انجام جراحی پیوند قرنیه

یکی از راه‌های درمان قوز قرنیه، استفاده از لنز است.

روش‌های درمان قوز قرنیه چشم یا کراتوکونوس با عمل جراحی

روش درمان قوز قرنیه بسته به شرایط بیمار می‌تواند مختلف باشد به طور مثال افرادی که در شدت پایینی از درگیری با این بیماری هستند می‌توانند از عینک و یا در قدم بعد از لنز سخت استفاده کنند. اما در میان افرادی هستند که این روش‌ها برایشان جوابگو نیست و باید برای درمان و یا متوقف کردن بیماری از روش دیگری بهره ببرند. عمل‌های جراحی که برای درمان کراتوکونوس به کار گرفته می‌شود شامل قراردادن رینگ در قرنیه، ایجاد پیوندهای عرضی بیشتر در بافت کلاژن و پیوند قرنیه می‌شوند. 

حال باتوجه‌به تشخیص و معاینه‌های پزشک مشخص می‌شود کدام عمل جراحی برای بیمار مناسب و تأثیرپذیری بیشتری دارد. در این بیماری به دلیل کمبود ویتامین b2، برای بیمار قطره ریبوفلاوین تجویز می‌شود.

روش‌های درمان قوز قرنیه با عینک و لنز

در اولین قدم استفاده از عینک و لنز به بیمار توصیه می‌شود. تا جایی که بیمار با کمک عینک دید خوبی داشته باشد به دنبال روش دیگر نخواهند رفت. البته استفاده از عینک معایب مخصوص خود را هم دارد به طور مثال در برخی از افراد باعث می‌شود که به دید بد عادت کنند. در صورت جواب ندادن عینک در بیمار قوز قرنیه، لنزهای اسکلرال توصیه می‌شود که بنا بر شواهد دید بسیار بالا و خوبی را در افراد ایجاد می‌کند. 

برخی از بیماران به دلیل عدم تمایل به استفاده از عینک و معایبی که دارد به دنبال جراحی‌های لیزری هستند که متأسفانه انجام آنها برای بیماران کراتوکونوس ممکن نیست.

آیا درمان قطعی قوز قرنیه امکان‌پذیر است؟

متأسفانه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ازبین‌بردن کامل این بیماری وجود ندارد. اگرچه راه‌های بسیار زیادی وجود دارد که می‌تواند کراتوکونوس را متوقف یا کنترل کرد اما درمان قطعی و ازبین‌بردن صددرصد وجود ندارد. البته شاید برخی از افراد با انجام عمل‌های جراحی درمان شوند اما این مورد کاملاً به شرایط و نوع بدن و ژنتیک بیمار بستگی دارد. 

توجه داشته باشید، افرادی که بیماری قوز قرنیه دارند، نباید از قطره هومیدرین استفاده کنند.

برای کنترل قوز قرنیه چشم راه‌های متفاوتی وجود دارد.

عمل قوز قرنیه چشم به چه صورت انجام می‌شود؟

همان‌طور که در مطالب فوق به آن اشاره کردیم برای درمان قوز قرنیه روش‌های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها شامل جراحی می‌شود. عمل‌های جراحی درمان کراتوکونوس نیز شامل دسته‌های مختلفی می‌شوند. به طور مثال عمل کراس لینکینگ توسط اشعه یو وی انجام می‌شود. کمک‌گرفتن از این اشعه روش جدیدی است که چند سال است که رایج شده. در این روش به‌وسیله تاباندن اشعه، پیوندی بین کلاژن‌های قرنیه ایجاد می‌شود و همچنین باعث افزایش استحکام قرنیه می‌شود. لازم است بدانید که از این روش برای درمان افرادی استفاده می‌شود که بیماری آنها روزبه‌روز در حال پیشرفت است. 

جراحی قوز قرنیه، یکی روش‌های درمان است!مزایای درمان قوز قرنیه

درمان کردن هر نوع بیماری سبب می‌شود فرد از درد و رنج رهایی پیدا کند. قطعاً فردی که کراتوکونوس چشم خود را درمان می‌کند بینایی بهتری پیدا می‌کند و در نهایت احساس بهتری دارد. گرچه شاید با عمل قوز قرنیه دستیابی به بینایی بهتر، زمان بر باشد اما بی شک احساس بهتری را در فرد ایجاد می‌کند. 

در قوز قرنیه چشم، قرنیه به حالت نامنظمی در می‌آید!

بهترین دکتر برای درمان قوز قرنیه

انتخاب پزشک باتجربه و ماهر در کیفیت عمل قطعاً تأثیرپذیر است. طبق تجربه افرادی که این عمل را انجام داده‌اند موفق بودن عمل قوز قرنیه ارتباط مستقیمی بامهارت پزشک دارد. قطعاً اگر برای درمان بینایی خود پزشک درستی را انتخاب کنید تأثیر مثبت آن را هم دریافت می‌کنید. در مقابل اگر درمان این بیماری را به عهده هر پزشکی بسپارید در نهایت با نتایجی روبرو می‌شوید که خوشایند نیست. 

دکتر مریم روشنی از جمله پزشکانی است که عمل قوز قرنیه را با موفقیت‌های بالا انجام می‌دهد. این پزشک تابه‌حال تمامی عمل‌های انجام شده خود را با موفقیت به پایان رسانده. ایشان به دلیل روحیه مسئولیت‌پذیری و درک بالا بیشترین رضایت را از بیماران خود داشته است. 

سخن پایانی

قوز قرنیه یکی از بیماری‌های چشمی است که باعث مخروطی شدن قرنیه می‌شود. این بیماری بیشتر در نوجوانان و جوانان اتفاق می‌افتد و دلایل مشخصی هم ندارد. عمل قوز قرنیه یکی از روش‌های درمانی این بیماری است که در آخرین قدم برای بیمار انجام می‌شود. معمولاً پزشک در ابتدای تشخیص وجود قوز قرنیه چشم راه‌هایی مثل درمان با عینک و لنز نرم و سخت را امتحان می‌کند و در آخرین مرحله به سراغ درمان با جراحی می‌رود. فراموش نکنید که اگر دچار این بیماری هستید در انتخاب پزشک، حساسیت به خرج دهید. امیدواریم از این مقاله اطلاعات کافی و کامل را به دست آورده باشید. 

ثبت نظر

دیدگاهتان را بنویسید



نظری موجود نیست