بازگشت
آشنایی با قطره چشم آتروپین سولفات (Atropine Sulfate) و موارد مصرف آن
آنچه میخوانید :
قطرههای چشمی، انواع بسیاری دارند که بسته بهنوع کاربردشان، برای موارد مختلف استفاده میشوند. یکی از این قطرهها، قطره چشمی آتروپین است که کاربردهای مختلفی دارد. برای آشنایی بیشتر شما عزیزان با این قطره، بهطور مختصر و مفید راجعبه موارد مصرف، مکانیسم اثر دارویی آن، مقدار، نحوه مصرف و سایر مواردی که از اهمیت پزشکی بالایی برخوردار است، صحبت نمودهایم. پس در ادامه مطلب همراه ما باشید.
موارد مصرف قطره آتروپین
همانطورکه گفتیم، قطره آتروپین کاربردهای مختلفی برای مقاصد چشمپزشکی دارد. قطره آتروپین سولفات، برای گشاد کردن مردمک قبل از معاینه چشم استفاده میشود. همچنین برای درمان بیماری چشمی به نام آمبلیوپی (تنبلی چشم) و سایر بیماریهای چشمی (مانند سیکلوپلژی) مورد مصرف بیمار قرار میگیرد. خرید این دارو بدون در دست داشتن نسخه چشمپزشک، غیرمجاز است.
مکانیسم اثر
این دارو با مسدودکردن ماده شیمیایی استیل کولین، که ماهیچه مژگانی چشم را شل میکند، باعث گشادشدن مردمک میشود.
اطلاعات دارویی آتروپین
نام عمومی: آتروپین
نام تجاری: آتروپین (آترین)
دسته دارویی: آنتی کولینرژیک، ضداسپاسم
مقدار و نحوه مصرف قطره چشم آتروپین
استفاده از این قطره چشمی طبق تجویز پزشک مشخص میشود اما بهطور معمول:
- بزرگسالان و کودکان 3 ماهه و بزرگتر: یک قطره را 40 دقیقه قبل از حداکثر زمان اتساع مورد نظر استفاده کنید.
- کودکان زیر 3 ماه: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
موارد منع مصرف قطره آتروپین چشمی
وجود برخی از مشکلات پزشکی، ممکن است بر استفاده از این دارو تأثیر بگذارد. درصورت داشتن هرگونه مشکل پزشکی دیگر، بهخصوص:
آسیب مغزی، سندرم داون، فشار خون بالا و فلج اسپاستیک (مشکلات عصبی) با احتیاط استفاده کنید؛ چراکه مصرف زیاد این قطره، ممکن است خطر عوارض جانبی جدیتر را افزایش دهد.
طبق مشاهدات پیش رو:
"قطره آتروپین، یک قطره چشمی است که به منظور گشاد شدن مردمک چشم مورد تجویز قرار میگیرد. استفاده این قطره چشمی بهصورت دلخواه و سرخود نیست؛ درواقع پزشک متخصص یا چشم پزشک میبایست قطره آتروپین را تجویز کند."
تداخلات دارویی
برای جلوگیری از تداخلات دارویی، بسیار مهم است که متخصص چشمپزشک شما بداند که آیا از داروهای ذکر شده در زیر استفاده میکنید یا خیر؛ چراکه مصرف قطره آتروپین به دلایل پزشکی، با هر یک از داروهای زیر توصیه نمیشود. پزشک شما ممکن است تصمیم بگیرد که شما را با این دارو درمان نکند یا برخی از داروهای دیگری را که مصرف میکنید تغییر دهد. این داروها عبارتند از:
آمبنونیم، پتاسیم، آمیفامپریدین، بوپروپیون، کلوزاپین، دونپزیل، گلوکاگون، گلیکوپیرولات، گلیکوپیرونیوم توزیلات، مکی مورلین، متاکولین، روفناسین، اسکوپولامین، تیوتروپیوم.
عوارض جانبی آتروپین
هر دارویی، در کنار اثرات مثبت خود ممکن است عوارض ناخواستهای را نیز ایجاد کند. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، اما درصورت بروز ممکن است به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته باشند. درصورت بروز هر یک از عوارض جانبی زیر، فوراً با پزشک خود مشورت کنید:
- تاری دید
- تغییر در دیدن رنگها
- مشکل دیدن در شب
- چشم درد یا سوزش چشم
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- افزایش حساسیت چشم به نور خورشید
شرایط نگهداری قطره چشمی آتروپین
دارو را در ظرف دربسته در دمای اتاق، دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. همچنین از یخزدگی نگهداری شود. ضمنا میتوانید این دارو را در یخچال نگهداری کنید.
هشدارها و احتیاطات برای مصرف قطره آتروپین
مصرف هر دارویی، یک سری ممنوعیتهای خاص برای برخی از افراد دارد. قطره آتروپین هم از این قاعده مستثنی نیست. برای مثال:
- استفاده از قطره چشمی آتروپین سولفات در کودکان کمتر از 3 ماه توصیه نمیشود.
- افرادی که حساسیتهای شدید دارویی دارند.
- افراد معتاد به الکل و دخانیات نباید از این دارو استفاده کنند.
مصرف قطره آتروپین در بارداری و شیردهی
هیچ مقالهای مبنی بر اینکه مصرف این دارو برای زنان باردار یا شیرده ایجاد مشکل میکند، منتشر نشده است. با این همه، زنانی که در دوران شیردهی هستند، بهتر است برای تعیین خطر ابتلا نوزاد به بیماری هنگام استفاده از این دارو، با پزشک خود مشورت کنند و شرایط خود را بهطورکامل شرح دهند.
عوارض جانبی
به هنگام استفاده از این قطره، برخی از عوارض جانبی ممکن است رخ دهند اما معمولاً نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. این عوارض جانبی ممکن است در طول درمان از بین بروند؛ زیرا بدن شما با دارو سازگار میشود. اگر هر یک از عوارض جانبی زیر ادامهدار شد یا آزاردهنده بود، با متخصص مراقبتهای بهداشتی خود مشورت کنید:
- سردرگمی در زمان، مکان یا شخص
- کاهش اشک و خشکی چشم
- خواب آلودگی
- خشکی پوست، دهان یا گلو
- احساس گرما
- توهمات
- تحریک پذیری
- قرمزی قسمت شفاف چشم
- قرمزی صورت، گردن، بازوها و گاهی اوقات قسمت بالای سینه
- هیجان غیرعادی، عصبی بودن یا بیقراری
سخن پایانی
استفاده از این دارو برای درمان مواردی چون تنبلی چشم توسط پزشک تجویز می شود که باید با داشتن نسخه برای دریافت این قطره مراجعه کنید. نام تجاری این دارو در داروخانه ها قطره چشم آترین است که به صورت محلول چشمی قابل مصرف است.