بازگشت
هر آنچه در خصوص گل مژه باید بدانید
آنچه میخوانید :
برجستگی نازک و دردناکی که شکل ظاهری آن به جوش شباهت دارد اما فقط بر روی پلکهای پایین و بالا قرار دارد را گل مژه مینامند. برخی از گلمژه چشمها در مدتزمان کوتاه رفع خواهند شد اما برخی دیگر حتماً نیاز به بررسی توسط پزشک دارند. گل مژه با شالازیون یکسان نیست و دارای دو مبحث متفاوت هستند. در ادامه قصد داریم درباره این بیماری اطلاعات کاملی را به شما بدهیم.
گل مژه چیست؟
گل مژه یا sty برجستگی قرمز و دردناکی است که در لبه پلکها ایجاد میشود و دلیل آن هم ملتهب یا عفونی شدن غدههای کوچکی است که در کنار پلاکها قرار دارد. مدتزمان رفع گلمژهها متفاوت است؛ برخی از آنها در مدت زمان کم از بین میروند اما برخی دیگر دوره بهبود طولانیتری دارند. بهطورکلی گلمژهها میتوانند در قسمت بیرونی پلک بالا یا پایین پدید آیند که گلمژههایی که در قسمت بیرونی ایجاد میشوند را "گل مژه خارجی" و آنهایی که در قسمت داخلی چشم ایجاد میشوند را " گل مژه داخلی" میگویند.
این بیماری در رنجهای سنی مختلف وجود میآید که در ادامه علائم و علت ایجاد آن را هم ذکر میکنیم.
علائم و نشانههای گلمژه چیست؟
اکثر اوقات تشخیص هر بیماری، از روی علائم آن است؛ گلمژه چشم نیز همانند دیگر بیماریها علائمی را دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. هر فرد که دارای علائم زیر باشد بهاحتمال زیاد در ابتدای زدن گل مژه است:
- ریزش اشک
- تورم و التهاب چشم
- فشار و درد پشت چشم
- احساس یکچشم خارجی در چشم
پیشگیری از گل مژه
این بیماری همانند بیمارهای دیگر روشهایی برای پیشگیری دارد؛ قطعاً رعایت کردن برخی نکات سبب میشود از ابتلا به این بیماری جلوگیری شود. انجام اموری که در ادامه به آنها میپردازیم سبب جلوگیری از ایجاد گل مژه میشود:
- شستن دستها قبل از تماس با چشم
- عدم اشتراک لوازم آرایشی مربوط به چشم
- پاککردن آرایش قبل از خواب
- استفاده از لنزهای چشمی معتبر و همچنین تمیز نگهداشتن آنها
- شستن دستها در هنگام استفاده از لنزهای چشمی
- تمیز و پاکیزه نگهداشتن پلکها
علت ایجاد گل مژه چیست؟
در اطراف مژه تعداد زیادی غدد چربی وجود دارد؛ موارد مختلف مانند گردوغبار، آسیب به پوست و ... میتواند غدههای اطراف چشم را مسدود کند. هنگامی که غدد مسدود میشوند، باکتریها شروع به رشد میکنند و در نهایت باعث ایجاد styها میشوند.
گل مژه بر روی کدام قسمت از چشم است؟
گل مژهها تنها در اطراف چشم پدید میآیند و تنها در چهار قسمت پلک بالا، پلک پایین، درون پلک و زیر پلک رویت میشوند. معمولاً آنهایی که در بیرون چشم به وجود میآیند در مدتزمان کمتری از بین میروند و خطرات زیادی ندارند. در مقابل گل مژههایی که در داخل چشم پدید میآیند بسیار پرخطر و حتی دارای عوارض هستند.
عوارض و خطرات گل مژه چیست؟
درصورتیکه گل مژه بهخودیخود شروع به بهبود و کمرنگشدن کند اغلب از عوارض و خطری بهرهمند نیست. در برخی مواقع که sty شدت بیشتری پیدا کند ممکن است عوارض و خطراتی را به دنبال داشته باشد. معمولاً خطرات ایجاد شده میتواند شامل عفونت چشم، پوست و حتی حدقه چشم باشد. در چنین شرایطی میبایست فوراً به پزشک مراجعه کنید تا بهطور کامل مورد بررسی قرار گیرد.
انواع گل مژه
اگر بخواهیم انواع گل مژه را از نظر مکان به وجود آمده تقسیم کنیم شامل دودسته خارجی و داخلی میشود. گل مژه خارجی برجستگی قرمز است که در پایه مژه ایجاد میشود. نوع داخلی آن در داخل یکی از غدد چربی کوچک پلک است.
از دیدگاهی دیگر، sty شامل 5 نوع مختلف است که هوردئولوم، شالازیون، کیست غده عرق، کراتوز و کیست اینکلوژن هستند.
البته که هوردئولوم معروفترین آنهاست زیرا بیشترین ابتلا را به خود اختصاص داده است. هرکدام از انواع گل مژه دارای ویژگیهای خاص هستند و تحت شرایط خاصی پدید میآیند.
شایعترین دلایل گل مژه
عدم رعایت بهداشت از جمله شایعترین دلایل ایجاد styها هستند. استفاده از لوازمآرایش چشم دیگران، نشستن دستها بهصورت مرتب و مکرر، استفاده از حوله و دستمال شخصی دیگران، استفاده لوازم آرایش بهصورت اشتراکی و ... میتواند از جمله دلایل ایجاد این بیماری باشد.
درصورتیکه این موارد رعایت شود نیمی از نگرانی بابت ایجاد این بیماری برطرف خواهد شد و تعداد افراد مبتلا نیز کاهش مییابد.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به گل مژه هستند؟
همه افراد در سنین و شرایط مختلف میتوانند با styها روبرو شوند اما برخی از افراد بیشتر مستعد چنین شرایطی هستند.
به گفته متخصصین چشم و جراحان:
" نوجوانان که در آستانه بلوغ و همچنین افراد دیابتی بیشتر میتوانند به بیماری گل مژه، دچار شوند. چنانچه فردی بهصورت مرتب به گل مژه دچار میشود حتماً میبایست به پزشک مراجعه کند. برخی از افراد که شامل این دودسته نمیشوند اما به دلیل ضعف در سیستم ایمنی بدن مبتلا به گل مژه چشم میشوند. ازاینرو نیاز است که با عنوان گل مژه چیست و راههای درمان آن آشنایی داشته باشند. "
تشخیص گل مژه
sty بهراحتی توسط پزشکان متخصص و حتی عمومی قابل تشخیص است اما برای تشخیص نوع آن درصورتیکه حاد باشد بهتر است با پزشک متخصص چشم یا اپتومتریست صحبت شود.
پزشک معالج ابتدا پلک بالا و پایین را بررسی میکند و در صورت دیدن علائم به دنبال گرفتگی منافذ غدههای چشم میگردد. در واقع پزشک به دنبال هر علامتی که به معنای عفونی شدن غده باشد میگردد. همچنین معاینهای در راستای یافتن اجسام خارجی، بافت زخم یا میبومیتیس صورت میگیرد.
درصورتیکه عفونتی در اطراف چشم دیده شد، پزشک معالج گامهای بعدی را در جهت کنترل و نظارت، پخش شدن این عفونتها روی پوست، چشم و حدقه چشم برخواهد داشت.
درمان گل مژه
باتوجهبه اینکه sty ایجاد شده از چه نوعی باشد روش درمان متفاوتی خواهد داشت. اغلب اگر گلمژه بهصورت سطحی باشد بعد از یک مدتزمان کوتاه از بین خواهد رفت. البته در این مدت بههیچعنوان نباید آن را دستکاری کنید و از فشار بیش از حد پرهیز کنید. چرا که فشار دادن و تخلیه آن میتواند آثاری را به جا بگذارد.
درصورتیکه شدت آن زیاد باشد و درد زیادی را احساس کنید میبایست حتماً به چشمپزشک مراجعه کنید تا روشهای درمانی علمی را آغاز کنند. ناگفته نماند که ایجاد مکرر گل مژه چشم میتواند خطرات و عوارض جدی داشته باشد ازاینرو پیشنهاد میشود در این شرایط حتماً به متخصص چشم مراجعه کنید.
راهکارهای درمان گل مژه در خانه
راهکارهای درمان گل مژه در خانه وجود دارد که برای styهای سطحی قابلاستفاده است. این راهکارها به نسبت بسیار سریع عمل میکنند و میتوانند دوره بهبود را کوتاهتر کنند. این راهکارها شامل استفاده از کمپرس سرد، شستن پلک با آب و صابون، استفاده از کیسه چای گرم، اجتناب از آرایش کردن، خودداری از استفاده لنز تماسی، ماساژ دادن برای تخلیه چرک، ژل پترولیوم یا وازلین هستند.
اگر از یکی از این روشها استفاده کردید و نتیجه چندانی را ملاحظه نکردید روشهای دیگر را امتحان کنید تا گزینه موردنظر خود را برای بهبود شرایط پیدا کنید.
درمان پزشکی و دارویی گل مژه
برخی از styها نه تنها باگذشت زمان بهتر نمیشوند، بلکه روزبهروز التهاب بیشتری پیدا میکنند و آزار بیشتری را خواهند داشت. این نوع از گلمژهها نیاز است که حتماً توسط پزشک معاینه شود و باتوجهبه شرایط ایجاد کرده درمان پزشکی و دارویی گل مژه را آغاز کنند. معمولاً درمانهای پزشکی شامل استفاده از پمادهای آنتیبیوتیک، استفاده از مسکن برای کاهش درد و جراحی چشم میشوند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در حالت کلی همه styها خطرناک نیستند و هم چنین نیاز به مراجعه به پزشک ندارند چرا که اغلب بهصورت خودبهخود درمان میشوند. اما دستهای از آنها دارای خطر و عوارض هستند که میبایست برای درمان حتماً به پزشک متخصص مراجعه کرد. درصورتیکه هر یک از شرایط زیر برای شما به وجود آمد حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- بزرگتر و دردناکتر شدن sty
- عدم بهبود یا بدتر شدن آن باگذشت زمان
- در صورت تأثیر بر روی بینایی
- آسیب واردشدن به چشم
- متورم و قرمز شدن پلک
- عدم توانایی در باز کردن کامل چشم
راهنمای مراجعه به پزشک
ازآنجاییکه چشم یک اندام فوق حساس است میبایست آسیبها و بیماریهای وارد شده به آن را جدی گرفت. در حالت کلی نیاز است که هر شش ماه به متخصص چشم مراجعه کرد و وضعیت چشم را مورد بررسی قرار داد. در صورت ورم کردن چشم به صورت ناگهانی و حتی مکرر نیاز است که حتماً توسط پزشک معاینه شود. چرا که گاهی بیماریهای کوچک میتواند سبب ایجاد بیماریهای بزرگ باشد.
سخن پایانی
گل مژه چشم یک برآمدگی کوچک بر روی پلک است که انواع مختلفی دارد. برخی از آنها به طور خودجوش از بین میروند و هیچگونه خطر و عوارضی ندارند. اما برخی دیگر حتماً میبایست توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند و معاینه شوند.
استفاده از کمپرس گرم، استفاده از چای کیسهای سبز، شستن پلکها و ... میتواند از جمله درمانهای خانگی باشد. درمانهای پزشکی میتواند شامل استفاده از دارو و پماد و در نهایت جراحی باشد که کاملاً بسته به شرایط بیمار دارد. پیشنهاد ما به شما این است که پلکهای خود را تمیز نگه دارید تا از ایجاد sty جلوگیری شود. امیدواریم که با تعریف گل مژه چیست، راههای پیشگیری و پارامترهای مختلف در این بیماری آشنا شده باشید و نسبت بهسلامت خود در این نوع بیماری اطلاعاتی را کسب کرده باشید.