بازگشت
پلاریزه چیست و عینک پلاریزه چه کاربردی دارد؟
آنچه میخوانید :
در این صفحه، بهبررسی عدسی یا لنزهای پلاریزه و چگونگی عملکرد این لنزها میپردازیم.
یکی از روشهای محافظت از چشم، استفاده از عینک آفتابی مناسب است؛ اگر عینک آفتابی غیراستاندارد یا نامناسب باشد، نهتنها از چشم محافظت نمیکند، بلکه میتواند باعث آسیب دیدن چشمها شود. عینک آفتابی مناسب، باید دارای عدسیهای باکیفیت و استاندارد باشد، عدسی استاندارد علاوهبر پوشش UV، باید از منابع پلاریزه شده تولید شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد این لنزها تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
پلاریزه چیست؟
پلاریزه، ویژگی خاص برخی از مواد شیمیایی است که اشعه مشخصی از نور را فیلتر میکند. این مواد اشعههایی که از الگوی طبیعی پیروی نکنند، مسدود میکند؛ از این مواد، در ساخت لنز عینکهای آفتابی استفاده میشود. استفاده از این مواد میتواند از شبکیه چشم محافظت کرده و با افزایش وضوح دید از ناراحتی و سوزش چشم جلوگیری کند.
لنزهای پلاریزه چگونه کار میکنند؟
در ساخت و تولید لنزهای پلاریزه، از مواد شیمیایی خاصی استفاده میکنند؛ این مواد با فیلترکردن نور، شدت آن را کاهش میدهد. مولکولهای مواد شیمیایی بهگونهای عمل میکنند که تنها پرتوهایی از نور که بهصورت عمودی بهچشم تابیده میشود، از دهانه این لنز عبور کند. بهبیاندیگر میتوان گفت این عدسی، امواجی را که بهصورت افقی از سطح صیقلی اجسام مثل کاپوت ماشین بهچشم تابیده میشود را فیلتر کرده و از برخورد آن با عدسی چشم جلوگیری میکند.
بنابراین تصاویری که با این نوع عدسی میبینید، کمی تیرهتر است، اما وضوح اجسام چندین برابر بیشتر خواهد بود و جزئیات بیشتر قابل مشاهده است.
عینک پلاریزه چیست؟
لنز پلاریزه، نوعی پوشش لنز است که با اصلاح نور تشعشع آن را کاهش میدهد و از چشمها در برابر آفتاب محافظت میکند. استفاده از این عدسی، وضوح دید را بهبود و با کاهش شدت نور بهرفع و جلوگیری از خستگی چشمها کمک میکند.
یکی از مشخصههای مهم برای شناسایی عینک با عدسی پلاریزه، هک شدن حرف p یا همان مخفف Polarized است. به یاد داشته باشید استاندارد UV400، لزوماً بهمعنی پوشش پلاریزه نیست.
لنزهای پلاریزه، در رنگ های مختلف موجود است و سایه آنها به مواد مورد استفاده در ساخت لنزها بستگی دارد. رایجترین رنگ برای این لنزها خاکستری و قهوهای است؛ اما رنگهای سبز، زرد و ملانین نیز از رنگهای محبوب این لنزها بهشمار میرود. خوب است توجه کنید که رنگهای تیره تاثیرگذاری بیشتری دارند.
عینک آفتابی پلاریزه برای چشم بهتر است؟
استفاده از این عینکها، بستگی به موقعیت دارد؛ بهطورمثال استفاده از آن هنگام اسکی یا نگاه کردن به الایدی (گوشی٫ تبلت یا خودپردازها) توصیه نمی شود.
اما استفاده از عینک پلاریزه هنگام رانندگی، ورزش و یا فعالیتهای مشابه میتواند به شما در دید بهتر کمک کند.
کاربردهای عینک آفتابی پلاریزه چیست؟
از عینکهای پلاریزه در فضای باز، بهخصوص در محیطهایی که اجسام سطح صاف و صیقلی دارند (مثل کنار رودخانه و استخر) و نیز محیطهایی که شدت نور بیشتر است، استفاده میشود. برخورد نور شدید بهچشم و در فضای باز میتواند باعث آزار چشمها شود، این عینک میتواند از این آسیبها جلوگیری کند.
استفاده از عینکهای پلاریزه، به رانندگان نیز توصیه میشود؛ زیرا انعکاس نور از سطح براق جادهها، میدان دید را کاهش میدهد، همچنین استفاده از این عینک به بیماران مبتلا به آب مروارید نیز توصیه میشود، زیرا این افراد چشمهای حساستری دارند.
چه موقع از عینکهای پلاریزه نباید استفاده کرد؟
عینکهای پلاریزه با صفحههای ال ای دی سازگار نیستند و تصاویری با کیفیت پایینتر را ارائه میدهند که این میتواند باعث آسیبدیدن چشمها شود، بنابراین بهتر است درمواقعیکه در ادامه به آنها اشاره میکنیم و موارد مشابه از این عینکها استفاده نکنید!
● کار با دستگاه خودپرداز
● کاربران تلفن همراه، ساعت دیجیتال و…
● کار با مانیتور
همچنین استفاده از این عینک هنگام اسکی روی برف توصیه نمیشود؛ زیرا این افراد برای ادامه مسیر باید نواحی روشن ناشی از انعکاس نور را مشاهده کنند. با کاهش تابش خیرهکننده نوری که از قلهها منعکس میشود، قلههای نابرابر برف را بهخوبی نمایش نمیدهد و میتواند خطر سقوط را افزایش دهد.
مزایا و معایب استفاده از عینک پلاریزه چیست؟
از مهمترین مزایای استفاده از عینکهای پلاریزه میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
● جلوگیری از آزار چشمها و راحتی بصری با کاهش تابش خیره کننده نور
● کمک به دید بهتر و جلوگیری از حوادثی که ممکن است حین رانندگی ایجاد شود
● افزایش تضاد بین روشنایی و تاریکی
● افزایش وضوح اشیا
● کاهش فشار وارد بر چشمها
● مشاهده اشیا بهرنگ واقعی
● افزایش کنتراست و بهحداقلرساندن اعوجاج رنگها
معایب
درواقع لنزهای پلاریزه برای همه افراد مناسب نیست! برخی هنگام استفاده از این لنزها دچار سرگیجه و سردرد میشوند، برخی دیگر نیز ادعا میکنند که هنگام استفاده از عینکهای پلاریزه، اشیا را سه بعدی مشاهده میکنند، که دراینموارد، استفاده از لنزهای رنگی انتخاب بهتری خواهد بود.
بهعلاوه این لنزها ممکن است در هر موقعیتی کاربرد نداشته باشد. بهطورمثال استفاده از لنزهای پلاریزه برای خلبانان و رانندگان بهخصوص هنگام شب بههیچوجه توصیه نمیشود.
بیشتر بخوانید: استفاده از عینک آفتابی پس از جراحی لازک و لیزیک.
چطور عینک پلاریزه را تشخیص دهیم؟
تست عینک روی یک سطح بازتابنده، میتواند به شما در تشخیص دقیق این عینک کمک کند. برای انجام این روش، یک سطح بازتابنده مثل آینه را انتخاب کنید. مطمئن شوید که تابش حاصل از این نور تا فاصله ۶۰ یا ۹۰ سانتی قابل دیدن باشد. برای تابش نور فلش گوشی خود را روشن یا با چراغ قوه روی آن نور بتابانید. در مرحله بعد عینک آفتابی در فاصله ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتری مقابل چشمان خود بگیرید. باید قادر باشید که باز تابش نور را از طریق یکی از این عدسی ها ببینید. (بسته بهابعاد لنز، ممکن است نیاز باشد کمی آنها را بهصورت خود نزدیکتر کنید.)
در مرحله بعد، عینک آفتابی را بهسمت بالا تا زاویه ۶۰ درجه بچرخانید؛ سپس عینک آفتابی را در یک نقطه قرار دهید. از آنجاییکه عینکهای آفتابی در یک جهت خاص پلاریزه میشود، چرخش عینک آفتابی میتواند قطبی شدن را موثرتر کند. فقط بستهبهاینکه نور خیره شده چگونه بهتر تابیده میشود، ممکن است لازم باشد کمی زاویه عینک را تنظیم کنیم تا اختلاف آنها بهوضوح قابل مشاهده باشد.
اگر عینک شما پلاریزه باشد، بهوضوح متوجه کاهش انعکاس نور از سطح براق خواهید شد. وقتی از طریق یکی از عدسیها به سطح نگاه کنید، تصویر تیرهتر است و تابش اندکی وجود دارد.(ممکن است هیچ تابشی وجود داشته باشد.)
به گفته پزشکان:
"عینک یا لنزهای پلاریزه، یک پوشش شیمیایی هستند که فقط بهامواج عمودی نور اجازه عبور میدهد و امواج افقی را مسدود خواهد کرد و بهاین ترتیب تابش خیره کننده نور را کاهش میدهند."
سخن پایانی
عینکهای پلاریزه، با استفاده از یک فیلتر شیمیایی تولید میشود. فیلتر با مسدود کردن تابش خیره کننده نور، که از سطح افق تابیده میشود، به دید بهتر کمک میکنند. این لنزها برای افرادیکه مدت زمان زیادی را در خارج از منزل میگذرانند، گزینه بسیار مناسبی هستند؛ چراکه استفاده از آنها میتواند به بهبود دید کمک ویژه ای نمایند. اما استفاده از این عینکها هنگام شب در رانندگی، برای خلبانان هنگام اسکی بههیچوجه توصیه نمیشود.